Chcete vedieť, kto si ako prvý v histórií objednal pizzu, ako vznikli papierové boxy na čínu, či to, ako vyzeral rozvoz jedla v rôznych častiach sveta? Prečítajte si náš najnovší článok a objavte históriu donášky, ktorá je určite zaujímavejšia a bizarnejšia, ako sa na prvý pohľad zdá.
História donášky: Od prvej objednávky pizze až po rodinnú mrazenú večeru
Dejiny donášky úzko súvisia s vývojom obalov na jedlo. Gastro obaly totiž vyzerali kedysi úplne inak ako dnes.
V staroveku sa všetko balilo do papyrusu alebo listov rôznych rastlín. Najstarší zachovaný záznam o papyrusovom balení pochádza z roku 1035, keď jeden perzský cestovateľ navštívil miestny trh v Káhire, a zaujalo ho, že predavači hojne využívali na balenie jedla papyrus.
Obal, v ktorom bola zabalená historicky prvá donáška jedla na svete však nepoznáme.Jediné, čo sa vie s istotou, je to, že dôvodom prvej objednávky jedla bola nuda.
Talianska kráľovná, Margaréta Savojská, známa aj ako Margherita dostala v roku 1889 počas svojej návštevy Neapolu chuť na niečo, čo ešte nikdy neochutnala. Dopočula sa, že miestny pekár Raffael Esposito ponúka novú kulinársku špecialitu a objednala si preto u neho „pokrm hodný kráľovnej“.
Raffaelo pri príprave kráľovského jedla stavil na jednoduchosť a národnú hrdosť. Na pizzu, ktorú nazval po kráľovnej Margherita použil ingrediencie vo farbách talianskej vlajky – bazalku, paradajky a mozzarellu. Keď bola pizza hotová, Raffaelo ju osobne doniesol až do paláca. Stal sa tak prvým poslíčkom s pizzou v dejinách. Napriek tomu, prvú službu na rozvoz jedla nenájdeme v Taliansku, ale o 6000 kilometrov ďalej, v rušnej, koloniálnej Indií.
Na konci 19. storočia zaznamenala India v preplnených mestách obrovský nárast prisťahovalcov z okolitých dedín. Ako reakcia na rastúcu klientelu sa v Bombaji objavili prví doručovatelia obedov, známi aj ako Dubbawalas.
Títo nosiči obedov rozvážali na bicykloch novým zaneprázdneným pracovníkom obedy v plechových obedároch. Je fascinujúce, že Dubbawalas doručujú obedy v Indií dodnes, a podľa odhadov denne rozvezú viac než 200 000 obedov.
Zaujímavý spôsob donášky jedla využívali aj Demae, japonskí doručovatelia rezancov Soba.
Pomocou špeciálnej techniky si na plecia naukladali pagodu z gastro obalov a nasadli na bicykel.
Tento spôsob donášky bol však v mestskej premávke veľmi nebezpečný a od roku 1961 ho v Japonsku úplne zakázali. Obaly doručovateľov Demae sa výrazne líšili od Asia a sushi boxov , ako ich poznáme z amerických filmov a seriálov.
Známe papierové boxy na čínu spopularizovala až losangelská čínska reštaurácia Kin-Chu Cafe. Konkrétne, v roku 1922 jej podnikavý majiteľ rozmiestnil po celom Meste anjelov reklamy, ktoré hlásali, že Kin-Chu Cafe je „jediným miestom na západnom pobreží, kde se vyrábajú a rozvážajú skutočné čínske jedla“. Kampaň fungovala prekvapivo dobre a Američania ázijskému jedlu doslova podľahli.
Ďalší rozvoj donáškovej služby v USA zastavila Veľká hospodárska kríza v 30. rokoch 20. storočia. Svetová kríza a následne Druhá svetová vojna priniesla vzostup supermarketov, ktoré raz a navždy zmenili podobu gastro obalov. Pôvodné balenia nahradili farebné kartónové krabice a lacnejšie jednorazové plasty.
V polovici 50.rokov 20.storročia americká spoločnosť Swanson Company prišla s konceptom tzv. televíznych večerí. Pri mrazených večeriach spoločnosť Swanson úspešne zužitkovala dva dobové povojnové trendy: popularitu mikrovlnky a fascináciu televíziou.
Gastro obaly súčasnosti – Od neekologických plastov k plne rozložiteľným pohárom
Doba sa však našťastie zmenila. Dnešní spotrebitelia uprednostňujú produkty, ktoré sú balené v ekologických a udržateľných obaloch. Sú si vedomí environmentálnych problémov súvisiacich s plastovými obalmi a chcú aktívne prispieť k ochrane životného prostredia.
Skvelý príklad ekologického, plne rozložiteľného a recyklovateľného obalu je aj EKO Papierový čierny pohár na teplé nápoje. Nie je pokrytý vrstvou bioplastu, ale špeciálnou disperznou vrstvou proti pretečeniu.
V NidEko vám radi o tejto novej technológií povieme viac. Pokojne nás kontaktujte a objavte nové typy udržateľných obalov súčasnosti.